Blog Stress Groningen Gerlanda Dijkstra

Jouw Stille Kern (incl. oefening)

Wanneer je even wilt ontsnappen aan alle drukte in en om je heen.. Keer dan naar je diepste binnenste, daar ver weg van alles, bevindt zich jouw stille kern.

‘To listen to the silence within you is an easy and direct way to become present in the moment’ – Eckhart Tolle

In elk mens schuilt een plek waarin enkel liefdevol gewaarzijn aanwezig is. Puur bewustzijn, stil en sereen. Deze plek, dit is je kern.

De omstandigheden waarin we ons bevinden, zijn nooit sterker dan onszelf. De enige reden waarom ze ons kunnen overweldigen is omdat we te zeer betrokken raken en onze gedachten erover geloven. Hoe meer we innerlijk onbewogen en gecentreerd blijven, des te positiever kunnen we de omstandigheden beïnvloeden.

Ik merk dat ik steeds vaker gedurende de dag de behoefte voel me even kort terug te trekken uit mijn omgeving. Op zulke momenten geef ik gehoor aan deze behoefte door een paar minuten de stille ruimte in mijzelf te bezoeken. Ik doe dit door te visualiseren dat ik aan de oever van een meer zit met een enorme bubbel om mij en het meer heen. Buiten de bubbel bevinden zich mensen, situaties, omgevingen, gedachten en emoties van mijzelf. Ik vind het een heerlijk verlichtend gevoel geven wanneer deze ineens wegvallen. Een soort magische, goddelijke energie heerst er voor mij op die plek, heel bijzonder. Weg van alles en iedereen ínclusief mijzelf (want ook ik kan mijzelf soms behoorlijk in de weg zitten).

Ben jij er klaar voor deze vredige plek in jezelf op te zoeken en te verkennen? Lees dan verder.
Voor de eerste keer kan het handig zijn als iemand je de oefening even voorleest.

Wanneer toepassen?
*Tijdens drukke gelegenheden
*Wanneer je overprikkeld bent en/of je hooggevoeligheid opspeelt
*Wanneer je druk bent in je hoofd
*Wanneer je maar behoefte hebt

Wat is het effect?
*Je ontspant, je ademhaling en hartslag vertragen
*Je traint je aandachtsspier
*Je traint je objectieve waarnemingsvermogen
*Je relativeert als vanzelf en neemt afstand van dat wat er is
*Je wordt productiever én creatiever
*Je staat open voor ingevingen van je Ziel

Oefening - Je Stille kern betreden

Deze oefening kun je staand of zittend doen, wanneer je maar wilt.

Sluit je ogen en adem een paar keer rustig in en uit. Haal diep adem en leg je hand op je onderbuik. Adem naar deze plek toe, naar de kern van je hele zijn, waar intuïtie en emotie het meest voelbaar zijn. 

Neem nu even de tijd om je los te maken van omgevingsgeluiden, sensaties en gedachten terwijl je contact maakt met de stille ruimte in jezelf (..) Deze ruimte mag je visualiseren. Voel en kijk wat in je opkomt, soms een bepaalde omgeving, kleuren, vormen. Natuur, zoals een bos, berg of stil meer (veelgebruikte metafoor).

‘Jouw stille kern’ 
‘Waar het volledig sereen, kalm en vredig is’ 

‘Hier heerst complete rust en onvoorwaardelijke liefde’

Visualiseer een koepel rondom jouw stille kern en besef je dat deze ondoordringbaar is. Je bent volledig afgezonderd van externe- én interne invloeden. 

 ‘Niets of niemand kan jou hier raken. Er is geen ruis. Je bent geheel onverstoorbaar aanwezig in jouw stille ruimte, volledig verbonden met je diepste zelf.’

Neem de tijd hier te landen. Voel je lichaam ontspannen en je ademhaling rustig voortbewegen. Volg deze tot je je nóg meer ontspannen voelt. De innerlijke rust en ruimte in je neemt toe. Adem diep en rustig door. 
Sta nu even stil bij hoe jouw ruimte eruit ziet. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Is er nog iets wat je wilt veranderen of is het goed zoals het is? Je kunt jouw ruimte zo mooi inrichten als je zelf wilt. Kleuren, geuren, flora, fauna, een horizon misschien, roerloos en onveranderd stabiel (..) Waar jij je ook maar heel vredig voelt en ten diepste jezelf. 
Zie voor je dat een helderwit licht jouw stille plek verlicht.

‘Voel je gedragen..’ 

‘Het leven is er vóór jou’ 
‘Je bent veilig en verbonden, met jezelf en het Universum om je heen’ 
‘Deze ruimte in jou zal er altijd zijn’ 
‘Hier kun je altijd terecht. Om je af te zonderen van je omgeving, in jezelf te keren of een gevoel van rust op te roepen’

‘Het is op deze plek dat ook inzichten en boodschappen snel tot je kunnen komen’
‘Luister naar jezelf’ (..)
‘Welke boodschap komt er door?’ (..)

Voel je vredig en kalm. Je bent doordrongen van liefdevolle energie die op dit moment door je heen stroomt, vol compassie voor jezelf en anderen om je heen.

(…) Pauze

Dan mag je nu langzaam de visualisatie van je stille ruimte weer gaan verlaten. Adem een paar keer diep in en uit en kom langzaam terug in dit huidig moment. Sta een moment stil bij wat je ervaart.

Einde

 

Het kan enorm veel rust en vertrouwen geven wanneer je deze plek in jezelf leert kennen en jezelf er regelmatig bewust naartoe beweegt. Dit vraagt een moment van aandacht en tijd.

Boodschappen via Intuïtie
Hoe vaak luister jij naar dat subtiele, maar helder aanwezige stemmetje diep in je? We krijgen de hele dag door allerlei intuïtieve ingevingen, maar door de waan van de dag nemen we meestal niet de tijd om in rust hiernaar te luisteren. Wanneer je je aandacht continue naar buiten focust wordt deze stem in jezelf volledig overschreeuwd. Zonde! Je bezit diepe innerlijke wijsheden en antwoorden op vragen waar je mee rondloopt.

Mocht je de rust in jezelf niet kunnen vinden help ik je graag verder.