Blog Stress Groningen Gerlanda Dijkstra

5 tips bij Werkstress

Het is de Week van de Werkstress, een hot item! Er wordt veel georganiseerd rondom dit thema. Er zijn diverse factoren die stress kunnen opleveren, zogenaamde stressoren genoemd. In onze veeleisende maatschappij kan het als een uitdaging aanvoelen de rust in jezelf te bewaren en bewaken. Hierbij 5 reminders om met enige regelmaat even bij stil te staan.

1. Zingeving

Lang niet altijd genoemd, echter in mijn ogen één van de grootste stressoren is werkzaam zijn in een functie of bedrijf waar niet je hart ligt. Vraag jezelf eens af.. waar krijg ik energie van? Wordt ik blij van? Wat doe ik wellicht zó graag dat ik er niks voor terug verlang? Ken jezelf en blijf je gevoel trouw. Weet wat je doet en waarom je het doet. Draag jouw steentje bij aan de wereld op een manier die bij jou past. Wanneer je het pad bewandelt wat voor jou is bedoelt zul je merken dat er minder stress & meer flow bij komt kijken. Je kunt 'de wereld' aan!

2. Gedachten

Sta ook even stil bij je gedachten. Helpen deze je verder of maken ze de situatie erger? Wanneer je al positief denkt, top! Goed bezig. Mocht je merken dat je gedachten de stress verergeren of aanwakkeren, kijk er dan liefdevol naar. Erken dat dit gebeurt en besef dat deze gedachten niet voor je werken. Ze mogen omgebogen worden in ondersteunende, liefdevolle gedachten.

3. Invloed

Er gebeuren wel eens dingen op het werk waar je je aan irriteert. Dit willen echter vaak dingen zijn waar je zelf geen invloed op hebt (gehad). Denk aan een computerstoring of klagende klant. Het is zonde van je energie iets te willen veranderen wat je niet kunt veranderen. De macht ligt in jezelf en hoe jij eventueel kiest te reageren op dat buiten jouw zelf. 

4. Grenzen

Ken jij je grenzen? Bewaak ze goed! Mocht je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben of behoefte tot presteren kan je ongemerkt al snel veel op je bordje krijgen. Door 'nee' te zeggen tegen een ander zeg je 'ja' tegen jezelf. Wat voelt goed en wat niet? Door gedurende de dag rustmomenten in te bouwen geef je jezelf de ruimte even stil te staan. Keuzes hoeven niet altijd á la minute gemaakt te worden. Het is juist sterk wanneer je selectief bent in waar jij jouw aandacht en energie in steekt.

5. Deel & connect

Zoek anderen op. Mocht je spanning in jezelf opmerken of klachten ervaren? Loop er niet mee rond en praat erover met een vertrouwenspersoon of leidinggevende. Het lucht op je stress bespreekbaar te maken en het te erkennen. En weet.. kwetsbaarheid is kracht! Wanneer je signalen van stress bij jezelf herkent en hierop anticipeert, doe je jezelf (en anderen indirect) een grote gunst.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ik wens je minder werkstress & meer werkgeluk!
Heb je een vraag of opmerking? Ik hoor het graag van je.