Blog Stress Groningen Gerlanda Dijkstra

Waarom we elkaar nodig hebben

Ik weet het nog goed. Zo’n 8 jaar geleden was ik werkzaam in een bedrijf met een klein team. Mijn werkzaamheden waren afwisselend en ik had daarin te maken met collega’s. Met een aantal kon ik prima opschieten, maar met twee ervan niet. Voor mijn gevoel kon ik niet mezelf zijn en was mijn werkwijze niet goed genoeg. Ik ging op eieren lopen en me aanpassen om de harmonie te bewaren. Want onbewust was het toch wel het belangrijkste door iedereen aardig gevonden te worden 😉 Ik begon echter met mijn vinger naar buiten te wijzen en hun de schuld te geven. Zaken liepen niet meer lekker, de sfeer verslechterde en ik maakte me kleiner en kleiner. Ik was me niet bewust van wat er zich op dat moment afspeelde.

Het leven zit zo magisch in elkaar dat het je brengt wat je nodig hebt om te groeien, elke dag weer. In die situatie waren deze twee personen op mijn pad verschenen om mij de kans te geven vanuit liefde voor mezelf te kiezen. In gedachten, gesproken taal en gedrag. Alleen was ik daar op dat moment in de verste verte niet klaar voor, laat staan dat ik deze kans als zodanig herkende. Want ook in mijn privéleven had ik mezelf van jongs af aan klein gemaakt en was ik mijn gevoel gaan onderdrukken. Het hele gebeuren deed me realiseren dat ik niet alle wijsheid in pacht had. Dat ik me begon af te vragen, wie ben ik, wat vind ik belangrijk en waarom? Vandaag de dag ben ik dankbaar voor de worstelingen destijds, omdat het 't begin is geweest van mijn ontdekkingstocht naar mijn ware zelf.

Ik vind het uitgangspunt van de non-dualiteit hierbij heel mooi en treffend:

Ieder mens, maar ook iedere vorm van materie is anders en verschillend. Dit is ook nodig want anders kun je je niet onderscheiden. Er is maar één JIJ! Je bent uniek. Net zoals de roos een tulp nodig heeft om roos te kunnen zijn, zo hebben wij andere mensen nodig om onszelf te kunnen zijn.

 

Blog Mensen hebben elkaar nodig

Het is normaal dat het niet altijd met iedereen botert. Om wat voor reden dan ook. Hier een aantal tips en reminders die voor mij goed werken om de omgang met mensen zo licht en natuurlijk mogelijk te houden:

  1. Probeer bij ogenschijnlijk ‘vervelende’ mensen zoveel mogelijk door het gedrag heen te prikken. Achter élk gedrag schuilt een behoefte. Hooggevoelige mensen voelen deze vaak als van nature aan. Reageer niet reactief of impulsief op het gedrag en de woorden die worden gebruikt, maar maak vanuit jouw liefdevolle kern contact met hun liefdevolle kern en communiceer vanaf die plek. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf en weerhoud jezelf te ‘geven’ en tegemoet te komen aan hun behoefte vanuit jouw patroon.
  2. Wat mooi aansluit op het volgende punt.. Je ontmoet mensen meestal niet toevallig. Jullie paden kruisen elkaar met een reden. Voel dus geen weerstand, maar wees nieuwsgierig wat het je te brengen heeft.
  3. Check je eigen gedachten en wees alert op jouw interpretatie. Wat zeggen deze over jou? Is deze persoon of situatie wel echt zo naar? Of triggert het iets in jou wat jij vervelend vindt en liever niet voelt? Wees hierin heel eerlijk naar jezelf, want we kunnen onszelf goed voor de gek houden als het gaat om het aankijken van onze eigen stukken. Het ego denkt het vaak wel te weten, maar jouw lichaam heeft een eigen taal. Je mag die eerste signalen en ingevingen zo puur mogelijk opmerken en erkennen.
  4. Zijn er bepaalde eigenschappen die botsen in de verbinding met een ander? Check dan eens het kernkwadrant van Ofman. Dit is een model waar je heel mooi kwaliteit, valkuil, kans en allergie in verhouding tot elkaar opstelt en inzichtelijk maakt. Als jouw kwaliteit structuur is bijv. ben je vaak allergisch voor chaos. Die ene collega die chaotisch is naar jouw idee (valkuil) heeft echter een kwaliteit die hieraan vooraf gaat, bijv. flexibiliteit. Dit kan dingen weer in een nieuw daglicht zetten.
  5. Stel jezelf de volgende vragen: Welke waarden komen in het gedrang in deze situatie? Worden er grenzen van mij overschreden? Zo ja, welke? Wat vraagt deze situatie van mij?
  6. In verbindingen met mensen die dicht op je staan zou je bijna kunnen stellen dat het de bedoeling is dat de ander jou triggert. Mits je nog een les te leren hebt in zelfliefde en het voelen van je oude traumapijnen, zoals we die allemaal hebben. Om hiermee aan de slag te mogen moeten deze eerst aangeraakt worden en dat is waarin de ander jou helpt op dat moment.

We are all just walking each other home – Ram Dass

Voor meer over de communicatie onderling, klik hier. Mocht deze blog iets in je oproepen waarover je in gesprek wil hoor ik het graag. Liefs en warmte voor jou ♥