Blog Stress Burn out Groningen

Waarom Stress bestrijden zinloos is

Van stress bestrijden naar stress benutten.. Eén van de meest bekende universele wetten is die van de Wet van Aantrekking (Law of Attraction), waarschijnlijk je wel bekend. Deze gaat ervan uit dat élk mens creator is van zijn of haar leven. Je kunt niet níet creëren. Dit is niet ‘een pad wat je kiest te bewandelen’ op je weg naar geluk, maar iets wat iedereen doet, bewust of onbewust. De vraag is: Wát creëer je? En hoe? Want als je er dan toch niet aan ontkomt is het wel handig om te weten hoe dit werkt. Stress bestrijden

Het komt hierop neer:

Wat jij aandacht geeft groeit

Jij kiest waar jij jouw aandacht naar uit laat gaan door het bewust kiezen van gedachten. Híer ligt je invloed: Tussen stimulus en respons bestaat een ruimte. In deze ruimte ligt onze kracht om te kiezen. En in deze keuze ligt onze vrijheid. Deze ruimte koppelt gebeurtenis los van interpretatie en eventuele reactie. Met onze gedachten óver de gebeurtenis geven we deze betekenis.

Ervaar jij één van deze fysieke signalen? Wij zijn de natuur

> knoop in de buik
> onrustig, opgejaagd gevoel
> ademhaling hoog in je lichaam
> spierspanning
> algehele verkramping

Waarschijnlijk ‘zit’ je dan op een bepaald vlak in de weerstand. Vaak merk je echter pas hoeveel spanning je in je draagt op het moment dat je je bewust ontspant (d.m.v. een oefening bijv.) >> Lees hieronder wat je kunt doen om ophoping van spanning te voorkomen en eventuele daaropvolgende ziekte vóór te zijn.

 

>> 1. Omarm het huidige moment precies zoals het is

Onbewust schieten we als mens snel in de stressrespons (vechten, vluchten of bevriezen) zodra de amygdala in onze hersenen iets van gevaar opmerkt of wat we met onze perceptie waarnemen als iets onbekends of bedreigends. Vandaag de dag echter hoeven we in deze maatschappij niet meer te ‘overleven’ zoals vroeger, maar is er genoeg vrijheid om te ‘leven’. Desondanks blijven we situaties om ons heen als bedreigend ervaren, terwijl ons leven niet daadwerkelijk in gevaar is. Dit vraagt om een verandering in gedrag.

Wat je bevecht, wordt groter

Wat gebeurt er in jou zodra je (negatieve) stress ervaart? Grote kans dat je wil dat het stopt, toch? Wanneer iemand stress ervaart is vaak de eerste reactie daar vandaan te willen, want er is iets wat je niet wilt of je wilt iets wat er niet is. Klinkt logisch. Echter creëer je hiermee lijden voor jezelf, omdat je op zo'n moment de situatie niet laat zijn zoals die is. En wat nou als er een reden is waarom iets is zoals het is? In plaats van de gebeurtenis te bestempelen als 'negatief' en 'hinderlijk' zouden we er ook met nieuwsgierigheid naar kunnen kijken en vragen stellen als: 'Wat maakt dat..?' 'Wat zegt dit over mij..?' 'Welke kans of boodschap schuilt hierin?' etc. Door dit te doen heb je, al onderzoekend, oog voor de oorzaak. Dit heeft een helende werking. De symptomen bestrijden heeft het tegenovergestelde effect en vergróót de spanning; het komt eigenlijk neer op je lichaam niet willen horen en de signalen die het afgeeft bagatelliseren.

Je lichaam voelen, serieus nemen en eerlijk kijken naar jezelf vergt moed en kan confronterend zijn

Eckhart Tolle, Deepak Chopra en andere grote leermeesters zeggen dat álle ervaringen die zich voordoen in je leven je ondersteunen bij het herinneren van jouw essentie. Ook is dit één van de NLP vooronderstellingen. Stel dat je je deze overtuiging eigen maakt en hierop vertrouwt. Dat maakt dat je het leven, precies zoals het is ín het moment, makkelijker gaat toestaan. Doordat je dit doet houdt je je systeem vrij van verkramping en stagnatie en kan levensenergie vrij door je heen bewegen. Het geeft ruimte aan de onderstroom van het leven die je draagt en voor je zorgt, op een onvoorwaardelijk liefdevolle manier. Denk ook aan het Engelse woord e-motion ; energy in motion (energie in beweging). Zodra emotie wordt onderdrukt gaat het zich vastzetten als spanning in het lichaam. Zodra je jezelf echter toestaat de emotie te (door)voelen, verdwijnt de lading en lost deze op.

Heb vertrouwen gedurende het verwelkomen en toelaten. Merk op, wanneer je hier heel bewust een moment voor neemt, hoe je lichaam hier à la minute op reageert met meer ontspanning. 

 

>> 2. Kies ondersteunende gedachten

Na het volledig accepteren en toelaten van de situatie zoals die is, ga je over tot het bewust kiezen van liefdevolle gedachten die je ondersteunen in de betreffende situatie. Want wanneer je aandacht blijft geven aan het weg willen hebben van iets, houd je het juist levend en in stand. Let op: heb aandacht voor je onderliggende intentie, wanneer deze niet zuiver is werkt het niet. Neem hier de tijd voor.

Het is slim je gedachten positief te formuleren, dus bijvoorbeeld: ‘Ik ga voor mezelf opkomen’ in plaats van ‘ik ga niet over mijn grenzen heen’

Richt je aandacht op wat je wél wil in plaats van wat je niet wil

In de 2e zin zit een ontkenning (het woordje ‘niet’). Bekend is echter dat het brein geen ontkenning kan vasthouden. Je aandacht gaat automatisch naar het zelfstandige naamwoord in de zin, waarbij je dus eigenlijk affirmeert naar jezelf ‘ik ga over mijn grenzen heen’. Gebruik dus liever geen vorm van ontkenning in de communicatie naar jezelf of een ander. Om jezelf nog krachtiger toe te spreken en ondersteunen, kies je ervoor jouw wens zo te formuleren ‘alsof’ het er al is (wat in zekere zin ook zo is; daarover in een andere blog meer). Dus bijvoorbeeld:

‘Ik kom voor mezelf op’ of een ander voorbeeld ‘Ik ben gezond en vitaal. Mijn lichaam is een perfect werkend mechanisme’

Hiermee trek je jouw gewenste realiteit als het ware naar je toe. Het gevoel wat volgt op jouw bewust gekozen gedachte is namelijk wat een bepaalde frequentie in zich draagt (hoog of laag) en wat gelijksoortige frequenties aantrekt. Hierop volgen gewenste manifestaties. Trilling is de taal van het Universum, dus wanneer jij oefent in het bewust kiezen van ondersteunende gedachten, óngeacht de situatie, ben jij de ‘master of change’ en zul je merken dat het leven maakbaarder is dan je dacht.

Stop met strijden, start met verwelkomen

Het is normaal dat je tegen dingen aanloopt in jezelf bij het toepassen van bovenstaande acties. Benieuwd wat je hiermee kunt? Laat een berichtje achter.